Alf Ragnar Nielssen

I denne smakebiten presenterer Alf Ragnar Nielssen utdrag frÄ eit kapittel om sjÞsamane i band I (Fra de eldste tider til 1720). Her fortel han mellom anna om nyare forskning som indikerer at den samiske kystkulturen har strekt seg lenger sÞrover enn tidlegare trudd. Vi fÄr ogsÄ eit innblikk i siida-samfunnets organisering og tilpassing til dei ulike Ärstidene.

Den samiske kystkulturen

Norsk kystkultur er framfor alt preget av variasjon, noe som dels har sammenheng med den geografiske utstrekninga av norskekysten over ulike klimasoner og ulik beliggenhet mot havomrĂ„der som Skagerak, NordsjĂžen, Norskehavet og Barentshavet. Ressursene i havet varierer og landressursene i kystomrĂ„dene likesĂ„. Fra jernalderen av framtrer i tillegg to distinkte befolkningsgrupper i kyst-Norge, den norrĂžne og den samiske. I de skriftlige kildene er betegnelsen pĂ„ samene nesten alltid ”finner”, fĂžrste gang ordet same er nevnt er i den islandske VatnsdĂžla saga fra 1200-tallet, der to samer er betegnet som ”semsveinar”, altsĂ„ samegutter. Mye tyder pĂ„ at den opprinnelige utbredelsen av samisk befolkning var omfattende ogsĂ„ i SĂžr-Norge, men dokumentasjonen vi har i dag er mest knyttet til innlandet. En kan ikke utelukke at det i jernalderen ogsĂ„ eksisterte en samisk kystkultur i SĂžr-Norge, men det gjenstĂ„r Ă„ finne sporene av denne.

Mens den historiske samiske kystkulturen i Troms og Finnmark og i fjorddistriktene i nordre Nordland lenge har vÊrt velkjent, har de siste Ärs undersÞkelser ogsÄ avdekket tydelige spor etter samisk befolkning i omrÄder som VesterÄlen, Lofoten og kysten av Helgeland/Namdalen. Likheter og forskjeller i tilpasning og kultur de to kulturene imellom, og ikke minst samhandling knyttet til utnyttelsen av kystressursene, vil vÊre et viktig tema i beskrivelsen. Ideen om én kystkultur i Norge sprekker altsÄ, i og med at vi i kystlandskapet har to befolkninger som begge har en tusenÄrig tradisjon i landet. Det har altsÄ fra gammelt av vÊrt to ulike sprÄk og kulturer hos kystbefolkninga i Norge.

Samene levde i jernalderen og middelalderen i sĂ„kalte siida-samfunn som var organisert i forhold til sesongmessig utnytting av fangst- og fiskeressursene i et omrĂ„de. Jakt, fangst og fiske ble for det meste drevet med utgangspunkt i det enkelte hushold som selv beholdt sitt utbytte, men det fantes to viktige unntak. Villreinfangsten og fisket i de store lakseelvene ble organisert i stĂžrre mĂ„lestokk, der alle husholdene siidaen samarbeidet. Hver kystsiida hadde normalt fire boplasser i lĂžpet av en Ă„rssyklus – vĂ„rsete, sommersete, hĂžstsete og vintersete. Vintersetet var naturlig nok det stedet der man oppholdt seg lengst, og det ble regnet som hovedboplassen. Langs kysten av det nordlige Norge var vintersetene lokalisert i fjordbotnene. Men vĂ„r og sommer var en mobil periode for kystsamene, da drev man fiske og en rekke former for fangst i fjordmunningene og pĂ„ ytterkysten, fra vĂ„rsetet og sommersetet.

Ei anonym beretning, ”En liden Undervisning om Finmarken og dets Handel”, nedskrevet ca 1570-90 gir fþlgende interessante beskrivelse:

Deres (:samenes) hus og boliger er hvert Är pÄ fire steder, som er:

Om sommeren i fjordene og ute pÄ Þyene etter fisk, fugl, egg, fjÊr og dun

Om hÞsten pÄ landet ute ved sjÞkanten, hvor det finnes skog, og nÄr det er godt vÊr ror han fiske. Men nÄr det er uvÊr og storm, da er han i skogen og hugger tÞmmer til bÄter og jekter.

Om vinteren har de bolig i fjellet der det er skog, hvor det finnes vann og elver, og de jakter da pÄ rein og andre dyr, fugl og annet.

Om vÄren oppholder de seg ved sjÞkanten, slik at han i godt vÊr kan ro og fiske, og nÄr det blÄser og stormer, da kan han bygge bÄter og fare til fjells pÄ jakt.

Norges fiskeri og kysthistorie
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
E-post: webredaksjon.nfkh@uib.no