Nils Kolle

I denne spalta vil forfattarane tilknytta Norges fiskeri- og kysthistorie med jamne mellomrom presentere smakebitar frÄ manuskripta. FÞrstemann ut er hovudredaktÞr for bokprosjektet, Nils Kolle. Her fÞlgjer eit utdrag av innleiingskapittelet til band 1, der han tek opp nokre av dei store spÞrsmÄla som bokverket Þnskjer Ä finne svar pÄ.

Norskekysten

”Intet er sĂ„ rummelig som havet, intet sĂ„ tolmodig. PĂ„ sin brede rygg bĂŠrer det lik en godslig elefant de smĂ„ puslinger, der bebor jorden; og i sitt store kjĂžlige dyp eier det plass for all verdens jammer”. Slik Ă„pner dikteren Alexander Kielland romanen Garman & Worse, som i mangt handler om menneskets forhold til havet. ”Det smiler med blanke, grĂžnne smĂ„bĂžlger til de barbente unger, som fanger krabber; det bryter i blĂ„ dĂžnninger mot skipet og sender den friske, salte skumspĂžit langt inn over dekket; tunge grĂ„ sjĂžer kommer veltende mot stranden, og mens trette Ăžine fĂžlger de lange, hvitgrĂ„ brenninger, skyller skumstripene i blanke buer henover den glatte sand. Og i den dumpe lyd, nĂ„r bĂžlgen faller sammen for siste gang, er der noget av en hemmelig forstĂ„else; hver tenker pĂ„ sitt og nikker utover – som om havet er en venn, der vet det hele og gjemmer det trofast”.

Kielland spĂžr: Hva er havet for dem som bor langs stranden? Kystbeboerne sier lite. De lever hele sitt liv med ansiktet vendt mot sjĂžen. ”Havet er deres selskap, deres rĂ„dgiver, deres venn og deres fiende, deres erhverv og deres kirkegĂ„rd. Derfor blir forholdet uten mange ord, og blikket, det stirrer utover, veksler efter den mine havet setter op – snart fortrolig, snart halvt redd og trossig”.   

PĂ„ sett og vis er det samme spĂžrsmĂ„l vi stiller i dette verket. Hva har havet betydd for menneskene langs kysten? Hvordan har havet farget deres hverdag, deres levesett og tenkemĂ„te? Betyr det noe fundamentalt annet Ă„ vĂŠre fĂždt og oppvokst pĂ„ kysten, skaffe sitt utkomme fra havet, leve sitt liv ved sjĂžen framfor i innlandet? Dikteren er ikke i tvil: Tar man disse strandboerne og flytter innover i landet, selv til den yndigste dal, gir han den beste mat og den blĂžteste seng, sĂ„ vil han ”klatre fra fjell til fjell, indtil han langt ute skimter noe blĂ„tt, han kjenner. Da gĂ„r hans hjerte op”. Men hva bestĂ„r denne dragningen mot den blĂ„ stripa som glitrer der ute i? Hva er det sĂŠregne ved livet pĂ„ kysten? Svaret er sammensatt og gir seg ikke uten videre. Vi skal bruke flere tusen sider pĂ„ Ă„ finne ut av dette. Vi begynner straks de fĂžrste menneskene satte sin fot i kystlandskapet og slutter i dag, da de fleste i dette landet bor og livnĂŠrer seg ved kysten.

(
)

HAV- OG TIDEVANNSSTRØMMENE

Navnet hav kommer av det gammelnorske ordet haf, som betyr det som hever seg (hevja – lĂžfte opp). Her siktes muligens til bĂžlgene, eller til det fenomen at havet ser ut til Ă„ stige mot horisonten. Kanskje har ordet sammenheng med tidevannet, med flo og fjĂŠre, havet som hever og senker seg i evig rytme. Tidevannet er primĂŠrt forĂ„rsaket av den gjensidige tiltrekningskraften mellom jorda og mĂ„nen, som fĂ„r havet til Ă„ stĂ„ hĂžyest pĂ„ den siden av jorda som vender mot eller bort fra mĂ„nen. Og siden jorda roterer om sin akse en gang i dĂžgnet, hever og senker vannstanden i havet seg to ganger i lĂžpet av en omdreining. Men ogsĂ„ andre forhold virker inn pĂ„ tidevannet, som vĂŠret og undervannskystens topografi. PĂ„ SĂžr- og Vestlandet er forskjellen pĂ„ hĂžy- og lavvann en knapp meter under normale vĂŠrforhold, i Nord-Norge to-tre meter. Lenger sĂžr i Europa kan forskjellen vĂŠre betydelig stĂžrre, eksempelvis mer enn ti meter pĂ„ enkelte steder langs IrskesjĂžen. Tidevannsforskjellen mĂ„ utvilsomt ha hatt betydning for hvordan en kystbefolkning bruker havet. Liten skilnad pĂ„ flo og fjĂŠre gjĂžr det lett Ă„ komme til og fra med bĂ„t; det letter havneforholdene, sammenlignet med kystomrĂ„der det forskjellene er store, som for eksempel i Storbritannia. PĂ„ slike steder vil det kreves egne havneanlegg, stundom med dokk som kan stenges slik at vannstanden i havnen ikke pĂ„virkes av tidevannet.

Siden vann er lett bevegelig, danner tidevannet strĂžmmer. Vann renner gjennom sund og Ă„pninger mellom ulike sjĂžomrĂ„der, som bukter, poller, fjordarmer og lignende, oftest i fast rytme, seks timer den ene veien og seks timer den andre, men ogsĂ„ bare en og samme vei to ganger i dĂžgnet, om topografien tilsier det. Er passasjen trang nok kan strĂžmmen bli ganske stri. Vi kjenner mange slike tidevannsstrĂžmmer pĂ„ norskekysten. Moskenesstraumen ytterst i Lofoten har fĂ„tt status som den villeste, den mest voldsomme. NĂ„r store vannmasser sirkulerer over den grunne RĂžstbanken og renner inn i den dypere Vestfjorden, Ăžker strĂžmhastigheten kraftig, den kan nĂ„ en fart pĂ„ opptil 6-7 knop. Moskenesstraumen har lenge pirret fantasien og er rikt skildret i litteraturen. Vi hĂžrer fortellinger om bĂ„ter som blir fanget i malstrĂžmmen og sugd ned i dypet for alltid.  Petter Dass’ skildring er hĂ„rreisende: SĂŠrlig ille blir det nĂ„r vinden er strĂžmmen imot. Da piskes havet opp i veldige bĂžlger, sĂ„ hĂžye som fjelltopper. ”Skull’ nogen fordristes at fare der da, han reiste der aldrig med livet ifra, men mĂ„tte til bunden nedhoppe”. NĂ„r tidevannsstrĂžmmene sĂ„ tydelig har nedfelt seg i kystfolkets kultur og forestillingsverden, skyldes det vel ikke bare strie og farefulle malstrĂžmmer som folk mĂ„tte passere pĂ„ sin ferd langs kysten. TidevannsstrĂžmmene er nĂŠringsrike, her samler det seg som oftest mye fisk. Like fra steinalderen kjenner vi mange eksempel pĂ„ at folk valgte Ă„ bosette seg ved slike strĂžmmer.

Norges fiskeri og kysthistorie
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
E-post: webredaksjon.nfkh@uib.no