Pressemelding

 

UTGIVELSE AV FEMBINDSVERKET

NORGES FISKERI- OG KYSTHISTORIE

LANSERES UNDER FISKERIMESSEN

NOR-FISHING

TRONDHEIM 19. AUGUST

Verket presenteres under åpningen

og i en egen pressekonferanse på messeområdet kl. 13.00.

Her vil det informeres om bakgrunnen for prosjektet,

de fem redaktørene vil kort orientere om hvert bind og

det vil bli mulighet for å stille spørsmål.

VELKOMMEN!

Hva ville Norge vært uten kyst? «Da måtte vi bære båtene», var det en som svarte. Responsen vitner om hvor vanskelig det er å forestille seg Norge som et kystløst land, et innland. Like fullt var det bonden, jorddyrkeren, innlandsbeboeren, som framsto som det fremste symbolet da den nasjonale identiteten ble skapt i tiårene etter 1814. Kystens befolkning fikk en langt mer beskjeden plass i den nasjonale symbolikken. Symptomatisk nok har det aldri før vært utarbeidet en samlet norsk fiskerihistorie, mens landbruket for lengst har fått sin historie skrevet, i opptil flere varianter.

Unik kysthistorie

Det er med glede og ikke så rent lite stolthet vi nå kan presentere det ferdige bokverket, som bærer tittelen Norges fiskeri- og kysthistorie. Dette er som nevnt den første nasjonale, helhetlige fiskerihistorien som er skrevet. Men verket er ikke bare en framstilling av fiskerienes rolle og betydning i norsk samfunnsutvikling. Det er også blitt en fortelling om kysten og kystsamfunnene, om kystbefolkningens levemåte og kultur.

Handlingen utspiller seg over flere tusen år, langs en 3000 kilometer lang kyst hvor det har vært høstet av en rekke fiskeslag og andre marine ressurser, både til husbruk og for salg. De lokale og regionale tilpasningsformene har vært mange, og de har variert betydelig over tid. Samtidig har det vært viktig å speile de norske utviklingstrekkene mot et bredere europeisk og nordatlantisk bakteppe, for således å få fram særtrekkene ved den hjemlige tilpasningen.

Samarbeid

Bokverket som nå lanseres er fruktene av et samarbeid mellom en rekke institusjoner: Nærings- og fiskeridepartementet, Norges Fiskarlag, Kontaktrådet for fiskeri- og kystmuseene, samt fem vitenskapelige institusjoner: Universitetet i Bergen, Høgskulen i Volda, Universitetet i Nordland, Universitetet i Tromsø og Museum Vest.

Forfatterne, hele 25 i tallet, er i hovedsak hentet fra disse institusjonene. Bind I, fra de eldste tider til 1720, har vært forankret ved UiN, med Alf Ragnar Nielssen som redaktør. Bind II: 1720-1880, HVo, med Atle Døssland som redaktør. Bind III: 1880-1970, UiB, med Nils Kolle som redaktør. Bind IV: 1970 til i dag, UiT, med Pål Christensen som redaktør. Billedredaktør bind I-IV: Aslak Kristiansen. Museum Vest har vært ansvarlig for bind V, Norsk oppdrettsnærings historie, med Edgar Hovland som redaktør.

Finansiering

Prosjektet har administrativt vært forankret ved Universitet i Bergen, med Nils Kolle som prosjektleder og hovedredaktør. Den overordnede ledelsen er blitt ivaretatt av en styringsgruppe med representanter fra partene, med Leiv Grønnevet som leder. Verket utgis av Fagbokforlaget, med forlagsredaktør Andreas Nybø som ansvarlig. Totalt har det tatt fem år å utarbeide bokverket, samlet 20 årsverk. Kostnaden er 27 mill. kroner, i all hovedsak finansiert av næringen selv og tilhørende institusjoner, med Nærings- og fiskeridepartementet som klart største bidragsyter (8 mill. kroner).

 

Kontaktpersoner

Nils Kolle, prosjektleder og hovedredaktør, mob. 414 62 705, epost: nils.kolle@ahkr.uib.no

Leiv Grønnevet, styreleder, mob. 901 54 593, epost: lg@mrb.no

Andreas Nybø, forlagsredaktør, tlf. 73 59 32 09, epost: andreas.nybo@akademika.no

Bind V: Edgar Hovland, mob. 917 45 344, epost: edgar.hovland@ahkr.uib.no

Anmeldereksemplar/bilder.: Janne Tellefsen, epost: janne.tellefsen@akademika.no

 

Informasjon om verket fra Fagbokforlaget

 

 

 

 

 

 

Norges fiskeri og kysthistorie
Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap
E-post: webredaksjon.nfkh@uib.no